Дневна програма

       Денят в нашата къща започва в 08:00 сутринта. Децата пристигат, обуват пантофките си и се събличат самостоятелно. Учителката ги посреща и ги въвежда в залата. Това е времето за свободната работа с Монтесори материалите. Децата сами решават с какъв материал да се занимават, вземат го от етажерката, намират си местенце в стаята и започват работа. Учителката наблюдава внимателно избора на всяко дете и е готова да откликне в случай, че някое дете си е избрало материал, с който не е работило до момента и има нужда от помощ. Понякога децата получават урок в три стъпки или само с тиха демонстранция.

След един час свободна работа, в която децата ежедневно материализират своята природна потребност да се концентрират, да изразяват чувствата и действията си, се чува медено звънче. Това е знак, че ще започва часът на групата или така наречения Morgenkreis. Децата довършват започнатата работа и връщат материала на мястото му. Всички се събират в кръг и започва часът на групата, в който всеки ден се обсъждат различни и актуални теми, които вълнуват децата. Тук се празнуват рожденните дни, раждането на братче или сестриче, учат се свойствата на водата, сезоните, дните от седмицата, датата от месеца, опитват се различните плодове и зеленчуци според сезона, обсъждат се страховете - лекар, зъболекар и радостите на децата.

След сутрешния кръг е време за малко чист въздух сред природата, децата се обличат и с радост излизаме всички навън за поредното приключение.

Следобед е отново време за свободна работа с монтесори материалите, за песнички, танци и много усмивки.

начало