Вален Монтесори
      Детска къща Вален Монтесори е новото слънчице, което изгрява в Пловдив. Негов директор е Валентина Михайлова. Любовта към децата изпълва сърцето на Валентина от ранна възраст. Родом от гр. Варна, тя получава средното си образование в Пета езикова гимназия "Йоан Екзарх" гр. Варна с английски и немски
профил. Висшето си образование завършва във Вюрцбург, Германия със специалности Педагогика, Социология и Английски. Интересът към Монтесори се заражда по време на един семинар за педагогиката на Монтесори. Новата методика на обучение пленява Валентина до такава степен, че тя завършва паралелно двугодишен курс и се дипломира в Монтесори Асосиацията във Вюрцбург, Герамния. По време на обучението си и множеството стажове, в нея се заражда усещането, че това е желаната работа. Любовта и носталгията към България обаче надделяват и заедно със съпруга си решават да се върнат в Пловдив, родния му град. Заедно се захващат с осъществяването на мечтата за Монтесори детска къща, която е и първата в Пловдив.

      За Валентина, Монтесори е пътя към душата на детето. Тя казва, че в нашето забързано и напрегнато общество, се отделя много малко време за душата на детето, повече се набляга на материалното. Педагогиката на Монтесори учи децата да изявяват себе си заради самите тях.

      Децата се учат да бъдат самостоятелни, смеят се и чрез играта покоровят света, чувстват се щастливи и свободни да покажат емоциите си, разгръщат въображението си, чувстват се жизнени и спокойни, ценят и пазят заобикалящата ги среда.

начало